Narva Haigla  

SA Narva Haigla  juubelinäituse „110 aastat Narva meditsiini teenistuses“ ettevalmistamisel õnnestus muuseumil täiendada seniseid teadmisi Narva kiirabi ajaloost. 
Sõdadevahelises Eestis oli 24. veebruaril 1919. aastal asutatud Eesti Punane Rist põhiline esmaabi andja. Selle initsiatiivil ja ettepanekul avas Narva linnavalitsus 1. mail 1921. aastal Narva linnahaigla juures linna esimese „kiire abi andmise punkti“ ehk tänapäevases mõistes kiirabi.
Kiire abiande punkti määras linnahaigla enda töötajate seast halastajaõe ja autojuht-sanitari. Punase risti poolt anti linnahaigla käsutusse „sanitaarauto“, kanderaamid ja muud vajalikud vahendid. Ka kiirabipunkti varustamise vajalike sidemete ja ravimitega võttis Eesti Punane Rist enda kanda.  
Eesti Rahvusarhiivi fotokogu ühelt 1920. aasta fotolt võime näha 1. Diviisi kasutuses olnud Kreenholmi haigla sissepääsu ees seismas kiirabi autot, mille sarnane kui mitte isegi see sama antigi 1921. aastal üle Narva linnahaiglale. Kiirabi tegutses Narvas kuni teise maailmasõjani. 
Pärast teist maailmasõda okupeeritud Narvas oli kiirabi organiseerimata – päeval sõitsid hobuvankril väljakutsetele haigla arstid, õhtul ja öösel aga haigla valvepersonal. Alles 1949. aastal avati Valge tn 6 ühe sanitaarautoga kiirabipunkt. Aja jooksul autode arv suurenes, kiirabipunkt aga viidi 1959. aastal üle Narva Issanda Ülestõusmise peakiriku lähedale ehitatud linnapolikliinikusse ja reorganiseeriti kiirabijaamaks. 1974. aastal kolis kiirabi haigla administratiivhoone kõrvale T-kujulisse korpusesse, kus asusid ka erisõidukite garaažid. Aastatel 1983–1990 tekkisid spetsialiseerunud kardioloogia- ja pediaatriabrigaadid.
Huvitav momendina juhime tähelepanu 1988. aasta fotol kujutatud kiirabibrigaadi autole, millele on kleebitud või maalitud Eesti sinimustvalge lipp. 
Kiirabijaamas tegutses iseseisev dispetšitalitus, mis likvideeriti 2004. aastal. Abivajaja väljakutsele vastab nüüd telefonil 112 Häirekeskuse dispetšer Jõhvis. Praegusel hetkel töötab haigla juures viis kiirabibrigaadi. Narva haigla masinapargis on 9 kiirabiautot, mis on varustatud kõige moodsamate seadmetega.

Garaaž Oru tänaval. Irina Kivimäe. 1990. NLM.

1.Diviisi hospitali hoone Kreenholmis. 1920. EFA.

13.07.2023